Mit tudunk Dél-Koreáról?
A Koreai Köztársaság, köznapi elnevezés szerint Dél-Korea (koreaiul: 대한민국, kiejtése: tehan minguk) elnöki köztársaság Kelet-Ázsiában, a Koreai-félsziget déli részén.
A két Korea 1945. augusztus 15-éig egy államot alkotott. .A nagy történelmi múltra visszatekintő Dél-Korea ma a világ egyik vezető gazdasági hatalma,
a Föld leggazdagabb országainak egyike, számos nemzetközi szövetség tagja. Fővárosa és legnagyobb városa Szöul, a világ második legnagyobb várostömörülése.
A fővároson kívül még öt milliós nagyváros található Dél-Koreában.
Dél-Korea nagyon sűrűn lakott ország. A magas hegyvidékek miatt csak kb. 30%-át művelik a területnek és itt zsúfolódik a lakosság.
A koreai írásjelek
A modern koreai írásjelek egyedülállóak a világon. Miután Nagy Szedzsong király (1418-1450) felismerte az írás szükségességét,
szembetalálta magát azzal a problémával, hogy a térség kulturális etalonjának számító kínai írás nem teljesen adaptálható a koreai nyelvre.
Szemben a japán mózedzsong&actdszerrel, nem átalakította a kínai írásjeleket a koreai nyelvhez, hanem filozófia alapokat,
kalligráfiai és hangtani, nyelvi adottságokat figyelembe véve egy egyszerű és logikus mesterséges írást hozott létre 1444-ben.
Ezért a térségben jellemzőtől eltérő, az európai írásbeliséghez hasonló módon kevés írásjelből áll a koreai ábécé.
Ennek köszönhetően a koreai írásjelek rendkívül rövid idő alatt elsajátítható (persze a nyelv az már nehezebb).
Mindössze 24 írásjel van ma használatban (eredetileg 28 volt), 10 magán és 14 mássalhangzó.
Az írásjelek meghatározott szabály szerint csoportokba rendezzük, amelyek aztán szavakat alkotnak.
Gasztronómia
A koreai konyha fontos eleme a kimchi - reszelt zöldség chilivel, fokhagymával és gyömbérrel összeérlelve (tipustól függően sok más összetevővel).
A teljes értékű koreai étkezés elengedhetetlen kísérője. A nemzeti eledel a pulgogi vagy tüzes marha: marhacsíkokat szójaszószban, szezámolajban,
fokhagymában és chiliben pácolnak majd az asztalnál főzőlapon sütik meg.
A legnépszerűbb utcai eledel a palacsinta, fontosabb változatai a pajon (zöldhagymás palacsinta) és a pindaeddok (babos és sült disznóhúsos palacsinta).
A koreai társasági élet a tea és a kávé körül forog.