●óra●

Honlap-menü

Belépés

Ennyi idős a lap^^

Kedvencekhez adom!

Chat

az oldal reklámja

Szavazás
Legyen több friss a blogban?
Összes válasz: 51

Statistics

Online összesen: 1
Vendégek: 1
Felhasználók: 0

Zene ^^

MusicPlaylist
Music Playlist at MixPod.com

Site friends
 • Create a free website
 • Online Desktop
 • Free Online Games
 • Video Tutorials
 • All HTML Tags
 • Browser Kits


 • Korea története, érdekességei és nevezetességei

  Dél-Korea, hivatalosan Koreai Köztársaság, elnöki köztársaság Kelet-Ázsiában, a Koreai-félsziget déli részén fekszik.Az ország mai neve a középkori Korjo dinasztia nevét őrzi. Egyetlen szárazföldi határa, amely Észak-Koreával közös, demilitarizált övezet. Keleten a Japán-tenger, délen a Koreai-szoros, nyugaton a Sárga-tenger mossa partjait. Észak- és Dél-Korea 1945. augusztus 15-éig egy államot alkotott. Az önálló Dél-Korea ma a világ egyik vezető gazdasági hatalma, az újonnan iparosodó országok első hullámához tartozik, a Föld leggazdagabb országainak egyike, számos nemzetközi szövetség tagja. Míg három évtizeddel ezelőtt az ország gazdasági fejlettsége a szegényebb afrikai, illetve ázsiai államok szintjén állt, mára az egy főre vetített GNP-értéke 20-szorosa Észak-Korea mutatójának. Az ipar vezető exportorientált ágazata az elektronika és elektrotechnika, a hajógyártás és az autógyártás. Dél-Korea fő- és egyben legnagyobb városa Szöul, mely a világ második legnagyobb várostömörülése. Szöulon kívül az országban további öt, milliós nagyváros található. A világ egyik legnépszerűbb harcművészetének tartott taekwondo is Koreából származik, mely 2000-től olimpiai sportágnak számít.

  Története, érdekességek:


  I. e. 1100 körül az első dinasztiát Kicsa király alapította Korea területén, melyet i. e. 194-ben délen a Három Han Birodalma váltott fel. Az egységes koreai állam i. sz. 668-ban jött létre, Csoszon néven. Külső hatások az országot főleg Kína felől érték, egyfelől onnan érkezett a buddhizmus és a konfucianizmus, de számos más ismeret is. 1395-től egész az 1910-es japán megszállásig a Ri-dinasztia uralkodott az országban. A második világháború idején a japánok annektálták Koreát, rendőri diktatúrát vezettek be, és az ország gazdaságát is katonai céljaik szolgálatába állították. Az ország függetlenségéről a szövetséges hatalmak döntöttek 1943-ban. 1945-ben az ország északi részét szovjet, déli részét az amerikai csapatok szállták meg, és a 38. szélességi kör mentén felosztották Koreát. Az ENSZ 1948-as felhívására a déli országrészen nemzetgyűlési választásokat tartottak, majd a parlament Észak-Korea függetlenségének kikiáltása után, 1948. augusztus 15-én kikiáltotta a Koreai Köztársaságot.

  A két Korea viszonya elmérgesedett, 1950-ben ez vezetett a Koreai háború kitöréséhez is.
  A háború az 1953-ban aláírt tűzszüneti egyezménnyel ért véget, a két Korea technikailag viszont 2007-ig háborúban állt egymással. 2007-ben, 57 év szembenállás után a két koreai állam aláírta a békeszerződést, az első menetrendszerűen közlekedő vonat is megindult a két ország között. Dél-Koreát 9 tartományra és 7 tartományi jogú városra osztották fel. Az ország hivatalos nyelve a koreai (hangul), de rajta kívül beszélik az angolt is. A kultúra nyelve a kínai, az üzleti, a szomszédos érdekeltségek miatt, gyakran a japán. 1998-ban Szöulban rendezték meg a nyári olimpiai játékokat.

  A Han-gang-folyó által kettészelt főváros, Szöul modern megapolisz és ősi város, amellett, hogy tizenkét sávos autópályák és felhőkarcolók uralják, számos ősi templomnak, palotának és pagodának ad otthont. Három legfontosabb kerülete, a központi negyednek számító Chung-gu, az olcsóbb szálláshelyeknek helyt adó Chongo-gu és Itaewon-dong, ahol a legtöbb boltot, bárt és szórakoztató létesítményt találjuk.

  Szöul varázslatos palotáinak sorából, a leghíresebb, a Kyongbokkung palota emelkedik ki, melyet a Yi dinasztia idején emeltek. Bár a palota 500 épületéből a japánoknak szinte mindet sikerült megsemmisíteniük, ezeket később szépen rekonstruálták, s ugyanígy jártak el a koreai háború után is. A palota épületei közül a pagodát és a két emeletes tróntermet mindenképp érdemes felkeresni. Szintén a palota területén találjuk a Népi Múzeumot, mely a koreaiak mindennapjait hivatott bemutatni.

  Szöul palotái közül említést érdemel még az 1014-ben épült Changgyonggung, mely hajdanán az uralkodó nyári palotájaként funkcionált, míg a japánok le nem rombolták. Érdemes megnézni, hisz itt találjuk a Koryo dinasztia korából származó csillagászati műszereket, egy csodás botanikus kertet és több szépséges kőhidat is. A gyaloghídon átkelve a palota túlfelén elnyúló Chongmyo kriptához jutunk, itt őrzik mind a 27 Yi dinasztiából származó uralkodó síremlékét. A város legszebb parkja a Tapkol, mely márvány pagodájáról kapta nevét. Különlegessége továbbá, hogy 1919-ben itt kiáltották ki a függetlenséget is.


  A város híres parkjainak sorát gazdagítja a Namsan is, itt emelkedik a világ harmadik legmagasabb tornya, a Szöul-torony.

  Ha komolyabb kikapcsolódásra vágyunk, keressük fel a Yongsan-gu katonai táborban található Hadtörténeti Múzeumot, ahol az elsőszámú nemzeti kincset, a Szöul főkapujaként szolgáló, 14. században épült Namdaemun Kaput is megtekinthetjük. Családosoknak kötelező célpont a kapu közelében fekvő Lotte World is, a helyi Disney-világ, ahol kicsi, nagy órákon át kedvére szórakozhat.

  Ha a koreai vidéki életet szeretnénk egy kicsit behatóbban megismerni, a Skanzen felé vegyük az irányt, melyet legkönnyebben a Szöulból 20 percenként induló busszal közelíthetünk meg. A faluban minden hagyományos lakó-, mezőgazdasági és közigazgatási épület megtalálható, ráadásul konfuciánus iskolát, buddhista templomot és piacot is üzemeltetnek a múzeum területén. A falu több mint egyszerű turistalátványosság, az emberek valóban itt élnek és dolgoznak minden nap.

  A keleti part demilitarizált övezetének védjegyei a sziklás csúcsok, a dús erdők, ezernyi vízesés, a strandok és az ősi templomok. Kellemes kirándulásokat tehetünk Belső-Sorakba, vagy felkereshetjük az Osaek meleg forrás környékét is.

  Egészen a 10. századig Kyongju volt a Silla dinasztia fővárosa. Jelenleg egy kisvárosnak álcázott hatalmas szabadtéri múzeum. A város közepén, a Tumuli park hatalmas fallal körülvett területén 20 királyi sírt tekinthetünk meg. A nem sokkal messzebb fekvő Chomsongdae pedig Kelet-Ázsia egyik legrégebbi csillagvizsgálója. (Ez ugye ismerős a Shillából?:))

  A várost átszelő folyó másik oldalán az ország legrégebbi síremlékét, az Onungot fedezhetjük fel, valamint az elegáns Posokjong Bower kertet.

  A Silla építészet legimpozánsabb alkotása kétségtelenül a Pulguska templom, mely a várostól 16 kilométerre fekvő sziklateraszokra épült. Az épület belső festményei Ázsia legszebb művészeti emlékei közé tartoznak. A templom fölött lévő Sokkuram Grottoról ülő Buddha szobor tekint le Kyongjura.

  Közép-Korea legszebb nemzeti parkja a Songnisan Nemzeti Park.

  Látogatói számára a legnagyobb vonzerőt a Popchusa templom jelenti, mely az ország legnagyobb és talán leglenyűgözőbb ilyen jellegű építménye. 533-ban épült, ma is látható alakját 1624-ben nyerte el. Az ötemeletes pagoda mellett magasodik Kelet legmagasabb szobra, egy 33 méter magas Buddha szobor. Érdekessége, hogy a monumentális alkotást egyetlen hatalmas bronz tömbből készítették.


  Copyright MyCorp © 2018
  Ingyenes honlapszerkesztő - uCoz