●óra●

Honlap-menü

Belépés

Ennyi idős a lap^^

Kedvencekhez adom!

Chat

az oldal reklámja

Szavazás
Legyen több friss a blogban?
Összes válasz: 51

Statistics

Online összesen: 1
Vendégek: 1
Felhasználók: 0

Zene ^^

MusicPlaylist
Music Playlist at MixPod.com

Calendar
«  Július 2011  »
HKSzeCsPSzoV
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Entries archive

Site friends
  • Create a free website
  • Online Desktop
  • Free Online Games
  • Video Tutorials
  • All HTML Tags
  • Browser Kits

  • Nyitólap » 2011 » Július » 27 » Hagyományos koreai esküvő
    7:47 PM
    Hagyományos koreai esküvő

    A hagyományos koreai esküvőt ugyanazon a néven szokás emlegetni, mint a régmúlt idők császárjainak koronázási ünnepségét: ez a Nagy Szertartás. Az elnevezést a látvány, a teendők sokasága és a jelentőség egyaránt indokolja.

    koreai_eskv_3.jpgA ceremónia ugyanis ebben a távol-keleti országban nemcsak az ifjú pár számára különösen fontos. A magukat a konfucionista filozófia híveinek valló koreaiak szerint az esküvő nem két egyén, hanem két család egyesülése. Ennek megfelelően az előkészítés és maga a rituálé is több résztvevős, olyannyira, hogy régen a szülők szerepe a párválasztásban is teljesen nyilvánvaló volt.
    Az idősebbek saját szempontjaik szerint szemelték ki egymásnak a fiatalokat, majd ezt hivatásos horoszkópkészítő bírálta felül. Ha az ő véleménye szerint összeillő volt a pár, szintén a horoszkóp alapján kitűzték az esküvő napját is. Bár a huszonegyedik században a házasságok nagyrésze szerelemből köttetik, de a szülők kerítősködése nem szokatlan, illetve a dátumot továbbra is a kedvező csillagállás tekintetbevételével állapítják meg.

    A hagyományok szerinti előkészületek közé tartozik, hogy a vőlegény barátai a mennyegző napja előtt egy ajándékokkal teli ládát visznek a menyasszony házába, amelyet a szülők pénzzel jutalmaznak. Másnap családja kíséretében megérkezik a vőlegény is, és egy kacsát ajándékoz jövendőbeli anyósának, mely a házastársi hűség szimbóluma, hiszen a kacsának egész életében csak egy párja van. A házasulandók meghajlással köszöntik egymást, illetve a szülőket. Ezután régiónként eltérő egyéb procedúrák következnek: az ünnepeltek isznak egymás poharából, vagy a vőlegény szülei magokat szórnak a menyasszony elé, aki kötényébe fogja fel azokat. A babona szerint minél többet kap el belőlük, annál több utódra számíthat a család. A friss házasok ezt követően még 3 napig vendégeskednek a lányos háznál, majd véglegesen a férj házába költöznek.


    koreai_eskv_2.jpg
    Ezeket a szokásokat eredeti formájukban manapság már nagyon kényelmetlen lenne betartani, így meglehetősen leegyszerűsödve, de továbbra is nagyon látványos keretek közt élnek tovább. Az eljegyzés általában étteremben történik, az esküvők helyszíne sem valamelyik fél lakása, hanem nyilvános tér. Ha az eseményt a szabadban rendezik, akkor a menyasszony és a vőlegény is gyaloghintón érkezik. A menyasszonyt a ceremónia alatt két kísérője segíti a mozgásban, hiszen arra díszes ruhája miatt egyedül képtelen lenne. Arcán három piros pont látható, melyek a rossz szellemeket hivatottak távoltartani. A vőlegény igazi helyett fából faragott kacsát ad át az örömanyának. A szerelmesek a tér közepén felállított asztalnál köszönnek egymásnak és a szülőknek. Tarka ruhába öltözött zenészek, táncosok is gyakran szerepelnek az ünnepségen.

    A rituálé minden pompás külsősége ellenére manapság a nyugati stílusú esküvő jobban izgatja a házasodni kívánó fiatalok fantáziáját, így a két ceremónia egymást követő megtartása általánossá vált. A nyugati stílusú mennyegző egyébként mindössze magából az eskütételből és az azt követő körülbelül félórás vacsorából áll, ezért aztán őszintén reménykedhetünk, hogy nem szorítja ki teljesen helyéből a különleges, soha vissza nem térő pillanatokban jócskán bővelkedő Nagy Szertartást.


    Megtekintések száma: 1594 | Hozzáadta: Kincső | Helyezés: 0.0/0
    Összes hozzászólás: 0
    Név *:
    Email *:
    Kód *:
    Copyright MyCorp © 2024
    Ingyenes honlapszerkesztő - uCoz