Forrás: http://tvxq-4ever-and-ever.mindenkilapja.hu (cikket kicsit átalakítottam, más képek, és több kép, stb, szöveg átjavítva. ezt menüpontként is hozzáteszem az oldalhoz.):)
A koreaiak fémből készült evőeszközöket használnak,
legfőképpen pálcikát és kanalat, amit az asztal közepére tesznek.
Egy koreai étkezés alapvető része a rizs (pab), amelyet az asztal bal
oldalán, fémedényben, fedéllel letakarva helyeznek el. Főzhetnek bele
árpát, babot (ettől lila is lehet). A rizs az étkezés kötelező része, de
önállóan is lehet fogyasztani sült rizst(boggeumpab) formájában
(zöldségekkel, tenger gyümölcseivel).
Jobb oldalon helyezik el a leveses tálat. Kétféle levest
különböztethetünk meg. A gug-ban több a víz és kevesebb a zöldség,
kisebb tálból is fogyasztották és az étkezés egyik kicsi részeként.
Korábban ez általánosabb volt. A másik a chigae, amely sűrű, sok
benne a táplálék, nagyobb tálból is fogyasztják és akár főételnek is
tekinthető. Az étkezésben a leves lehet kiegészítő, vagy főétel. Ha
főétel, akkor legáltalánosabban kimchichigae, szójababpasztás
leves(sundubuchigae) vagy csípős tofuleves (doejangchigae)
(zöldség, tengeri gyümölcsök). Ez utóbbit tűzforró edényben szolgálják
fel.
Kimchichigae
Sundubuchigae
A köretek(banchan) körbeveszik a kis asztalt, sok kis tálban. Lehet
pl. párolt zöldség (uborkaszerű tök), kishalak dióval vagy mézzel, és
kimchi.
A kimchi
a koreaiak nemzeti szimbóluma. Egyetemi részek,
kutatóközpontok foglalkoznak (nemcsak) Koreában ezzel az étellel. A
kimchi tulajdonképpen erjesztett, savanyított, pácolt káposzta
(Magyarországon kínai kelként ismert).
Több változatban is előfordulhat.
Koreában egy nőnek mindenképpen tudnia kell, hogyan kell a kimchit
elkészíteni, ez a női tevékenység legfontosabb része. A kimchi lehet a
leves alkotórésze is. Létezik nem csípős változata
is, az ún. fehér kimchi(baekkimchi).
Illetve nemcsak káposztából,
hanem jégcsapretekből ( mukimchi)
, és uborkából (oikimchi) is
készülhet. Koreában a kimchi szinte mindenhol megjelenik, van
kimchi-múzeum, ihatunk kimchis limonádét, stb.
Kimchi
Kimchi Múzeum!:
Másik jellegzetes étel a bibimbap. Ezt forró kőtálban hozzák
ki, benne rizs, párolt zöldség, darált marhahús, paprika, stb. van; ezeket a vendég maga kanállal keveri össze, így érezheti, hogy a rendelt
étel friss.
Bibimbap
Az asztalok közepén gyakran kis (hagyományosan szénnel fűtött)
tűzhelyeket helyeznek el, itt sütik meg a húst. Pl.
császárhúst(samgyopsal), ami nagyon vékonyra van vágva, miután
megsütik, salátába csomagolják és úgy fogyasztják.
Samgyeopsal
Az étkezési szokásokra természetesen régiónkénti különbségek
jellemzőek. A tengerparton több tengeri ételt fogyasztanak, pl. Busanban
(pl. nyershal). Máshol a bibimbap a népszerűbb. Észak-Koreára a
tészta a jellemző, amelyben nincsen zsiradék, hanem mustár, torma,
ginzeng, csirkehús, nyers zöldségek, és hidegek, jégkockákkal tálalják.
A fiatalok körében a kimbap a népszerű . Ez algába
csavart rizs, zöldségekkel, húsokkal, újabban akár sajttal is megtöltve,
és szemolajjal csurgatva.
Kimbab
(szerintem ez olyan lehet mint a sushi, vagy legalábbis hasonló)
Az édességek (desszert- hushig) esetében leginkább rizsből készült
süteményeket, kekszeket lehet megemlíteni. Például a tak닥a japán
mochihoz hasonló süti, benne édes babból készült paszta.
Étkezés után hagyományosan teákat, édes innivalókat isznak. A tea (cha)
lehet zöldtea(nokcha) vagy árpatea(boricha) A rizsből készült
italt shigye-nek, a fahéjból készültet sujonghwa-nak nevezzük.
Továbbá érkezésekkel szénsavmentes vizet, alkoholt is fogyaszthatnak.
Csapvizet viszont senki sem iszik, ehhez a megfelelő víztisztító
berendezések vannak beszerelve szinte minden lakásban.
*Recept, és tudnivalók:
Pa Jun - Koreai palacsinta zöldhagymával
A "Pa" koreaiul zöldhagymát jelent. Ez a recept tenger gyümölcseivel
készült, de tehetünk bele marhahúst, sertéshúst vagy akár a híres koreai
savanyúságot, kimchit is.
Hozzávalók:
- 1/3 csésze fehér rizsliszt - 1/3 csésze barna rizsliszt - 1/3 csésze teljeskiörlésű liszt - 2 db házi tojás - nagyjából 1/2-1 csésze hideg víz - 1 db répa, julienne-re(finom szeletekre vagdalt zöldség) szeletelve - 3 szál zöldhagyma, zöld része 3-4 centi hosszú csíkokra vágva - egy 3 cm-es friss gyömbérdarab, meghámozva és julienne-re szeletelve - egy kis csípős chilipaprika darab, kimagozva, julienne-re szeletelve - 1/2 csésze tenger gyümölcsei keverék (opcionális) - só és bors - egy kevés olaj
Elkészítés:
Egy tálban keverjük össze a különböző fajtájú liszteket.
Adjuk hozzá a tojásokat, és adagoljunk a keverékhez kevés vizet
apránként, amíg tejszínhez hasonló sűrűségű, sima tésztát kapunk.
Fűszerezzük, és adjunk hozzá minden zöldséget, valamint a tenger
gyümölcsei keveréket. Forrósítsunk olajat egy serpenyőben, és merjünk
bele annyi tésztát, hogy 5 cm-es palacsintákat kapjunk. Közepes lángon
süssük őket addig, amíg aranybarnák lesznek mindkét oldalukon.
Tálaljuk shoyu szójaszósz, rizsecet, chili és pirított szezámolaj
keverékéből készült szósszal.
Az alkoholok közül a soju és a sör(maekju) a legelterjedtebb. A soju
egy 12%-os ital, aminek különféle változatai vannak. Ha a sojut sörrel
vegyítik, az ütős itallá válik, ezért dinamitnak (bokdanju) nevezik.
Ezenkívül fogyasztanak még szilvalikőrt(maeshilju) és
rizsbort(maggori), amely a tejre hasonlító, sűrű, fehér ital.
És még ismertek az aloe verás innivalók is.
Találtam egy oldalt vagy blogféleséget, ahol valaki az ételekről számolt be, ezt most ide be is másolom nektek.:)
A Koreai Köztársaság
nagykövetségének és a Marriott Hotel Peppers! éttermének
együttműködésével remek alkalom nyílt számunkra, hogy megkóstolhassuk a
hagyományos koreai ételeket – nem is akárhogyan, királyi színvonalon!
A koreai ételt leginkább ezzel a két
szóval tudnám jellemezni: egyszerű és egészséges. Amitől pedig még
elegáns is tud lenni, az a tálalás. A látványt a hozzávalók különböző
árnyalatai gazdagítják, rendszerint legalább öt szín megjelenik a
tányéron, ezzel biztosítva, hogy minden meglegyen, amire csak az emberi
szervezetnek szüksége lehet. A gyorsan készülő ételeket apró
tálacskákban szolgálják fel, és kecses evőpálcikákkal fogyasztják –
mindebből születik a pompa.
A Marriott Hotel koreai vendégszakácsa szemünk láttára készítette el a
tipikus koreai fogásokat, közben mosolyogva mesélte a tudnivalókat
gyakran visszajelzésre, vagyis dicséretre, sőt, tapsra bíztatva az ebéd
élvezőit. Ez az első, ami megragadott, ez a magabiztosság, ez a büszke
öröm. Ha ezt esszük, biztosan egészségesek maradunk, tudhattuk meg –
vajon egy magyar vendégszakács Koreában milyen verbális körítéssel
szolgálna?
A koreai konyhakultúra többek között a rizs kihagyhatatlan jelenlétével
és az evőpálcikákkal kapcsolódik más távol-keleti gasztronómiákhoz. A
rizs evéséhez nem is fűznék semmit, az annyira alap, hogy anélkül nem is
beszélhetünk ételről – nyelvi rámutatással élve: a vietnami nyelvben
az enni ige tükörfordítása „rizst enni” lenne. A pálcikákban annyi
különbség van, hogy Koreában a fémből készülteket preferálják a
fapálcikákkal szemben.
Ha
szeretnénk egyetlen ételtípuson keresztül megfogni a koreai
gasztronómiát, a kimcsit kellene kiemelni. A kimcsi amolyan savanyúság
funkciót tölt be az étkezések során, minden étel mellé jár, rendszerint
erősen csípős. Több száz féle kimcsi létezik, mindegyiknek valamilyen
zöldség képezi az alapját (pl. retek, káposzta), amit először apróra
szeletelnek, majd fűszerekkel (zöldhagyma, fokhagyma, gyömbér, szárított
paprika) hosszan érlelnek. Ez egyrészt az íz intenzitása, másrészt a
magasabb tápérték elérése miatt fontos. A kimcsi egyfajta nemzeti
jelkép, rendkívül egészségesnek tartják, többek között immunerősítő
hatást tulajdonítanak neki.
A koreai konyha legfontosabb alapanyagai a zöldségek, a tenger
gyümölcsei és a húsok. Minden főzve, párolva, frissen és melegen
tálalva. A magyarországi ételkóstoló alkalmával volt alkalmunk
megízlelni egy válogatást a legjellegzetesebb koreai ételekből, melyeket
– nyilván a helyi alapanyagok függvényében alakítva – a lehető
legautentikusabban készítettek el számunkra. Előétel gyanánt ráksalátát
kaptunk savanykás mogyorós öntettel. Ezt darált hússal töltött
paprikából, cukkiniből és rákból egyaránt elkészített, virág mintával
díszített lepényke követte. A következő fogás egy öt színben pompázó
tésztaétel volt, mely hagyományosan ünnepi lakoma Koreában. Főételként
spárgával töltött húst kaptunk babbal gazdagított rizskörettel, frissen
harsogó zöldségekkel és az elengedhetetlen kimcsivel, mely ez alkalommal
kelkáposztából, sok chilivel készült. Minden fogás olyan volt, ami
anélkül laktatott, hogy mázsás köveket pakolt volna a gyomorba, az
ízeket pedig nem uralták el a fűszerek, az alapanyagok a maguk valójában
érvényesülhettek. Desszert gyanánt koreai rizssüteményt kaptunk – ez
bizony elég távol áll az európai édesség fogalomától, pont az édesség
mértékének tekintetében. Sokkal desszertszerűbb volt az ebéd után
felszolgált fenyőmaggal, gyömbérrel és fahéjjal ízesített tea, mely
lenyűgöző zárásnak bizonyult a koreai kulináriában tett izgalmas
utazásunkhoz.